

![]()
България
Базар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село ЕремияНачалото на нетрадиционен базар – на стоки, произведени от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си сами там, беше открит днес в невестинското село Еремия.Производителите ще предлагат всяка събота и неделя продукцията си в стопанството на дерменджията Свилен Класанов в селото.
Кирил Стойчев
| 07 Юни 2025, 14:46 ч.
Началото на нетрадиционен базар – на стоки, произведени от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си сами там, беше открит днес в невестинското село Еремия. Производителите ще предлагат всяка събота и неделя продукцията си в стопанството на дерменджията Свилен Класанов в селото. В базара участват българи и чужденци, производители на автентични продукти без консерванти. Всичките стоки са ръчно изработени, а освен това и с много любов, разказаха в интервю производителите. Базарът е придружен и от концертна програма, специално за гостите му. "Събитията ще се случват през почивните дни всяка седмица, с цел всеки да може си набави едни от най-необходимите хранителни продукти", разказа хлебарят Свилен Класанов, който е инициатор на проявата. Именно той отвори своето стопанство, посветено на хляба в село Еремия, за тематичните базари. Класанов се занимава с хляб, брашно и стари сортове пшеници от 20 години. Той е един от създателите на магазини и ресторанти "Слънце Луна" в София, а в момента живее на село и посреща гости в стопанството си. "Работя само със стари сортове пшеница – те не са модерни и не са хибридни, нито манипулирани от някакви лаборатории", разказа в интервю Класанов. Допълни, че замества прясно смляното брашно на ръце, в нощви и с квас, а след като хлябът втаса на бавна ферментация пече или в подница, или на пещ. "Това е базар, който предлага необикновени продукти, различни от стандартните, които могат да се купят отвсякъде. Продуктите тук са произведени от хора с друг вид отношение към храната", разказва още дерменджията. Базарът предлага и козе сирене от с. Фролош, община Кочериново, яйца, козе и кисело мляко, песто и сиропи от Мария и мъжа , които са от Испания и Германия, но живеят и произвеждат в с. Преколница, община Кюстендил. От базара могат да се купят билки и лечебни тинктури от с. Вратца, община Кюстендил, както и гъби и гъбени тинктури. Предлагат се и сушени на слънце екологични сини сливи и домати от с. Търновлак, мед от с. Лелинци, ябълков и крушов оцет от Англия, но произведени в с. Раненци. Производители от Белгия и Шотландия, избрали Кюстендилско за свой дом, също предлагат ръчно произведени от тях сладка и сиропи. "Преди години бяхме сигурни, че ако отидем при някоя баба на село, ще получим местна, чиста храна. Това вече е малко под въпрос, защото и местните баби и дядовци прилагат много от конвенционалните методи за отглеждане и приготвяне на храна. Цялостната ни идея тук, на това място, е, че продуктите са приготвени от хора, които имат желание да се занимават с тези занаяти и да приготвят храната качествено и здравословно. Те стоят зад своите продуктите с името и лицето си", разказа Свилен Класанов. Според него Кюстендилският край е много плодороден, климатът – мек и благоприятен, и дава възможност за земеделие, спокойствие и съчетанието от двете. "Явно това търсят и новодошлите, включително от чужбина. В региона вече има група от хора, които се занимаваме със собствено екологично чисто производство, а празниците в Кюстендил ни помагат и да се представяме заедно пред хората", разказва той. Идеята е тези събития в с. Еремия да се случват всяка събота и неделя през лятото. "Всички производители са добре дошли, ако произвеждат качествена храна – това е критерият за участие", каза Класанов.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Винопроизводители от цялата събра в Казанлък 14-ото издание на Фестивала на виното розе Rose Wine Expo
|
![]() |
Видин е домакин на международна изложба за кучета от всички породи и на специализирана клубна изложба за българско овчарско куче
|
![]() |
Осъществява се връзка с близки и роднини на възрастните, настанени в незаконните домове за възрастни хора в мъглижкото село Ягода
|
![]() |
Столичният общински съвет ще обсъди нови правила, според които да се избират имената на спирките на наземния градски транспорт
|
![]() |
На 12 юли Националният съвет на "Продължаваме промяната" ще избере темата на вота на недоверие
|
![]() |

Време за четене - месец Юни
Препоръчани заглавия |

Младежки фестивал на изкуствата "оцвети" Плевен
|
![]() |
Пожар гори в благоевградски ресторант, на място са екипи на пожарната и полицията
|
![]() |
Победителите в 19-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство бяха наградени на официална церемония в Казанлък
|
![]() |
Над 6 тона отпадъци бяха събрани днес в Кюстендил в кампанията "Пица за смет"
|
![]() |
Златоград възкреси пътя на кафето от керваните с камили до съвременното еспресо
|
![]() |